Boerenprotesten

Resultaten onderzoek boerenprotesten
Juli 2022 was een maand waarin de boerenprotesten het nieuws domineerden. Boeren protesteren tegen de plannen van de overheid die de stikstofuitstoot fors moet terugdringen. Op sommige plekken zullen stallen moeten sluiten en de totale veestapel in Nederland zal naar verwachting met ongeveer 30% krimpen. Via een online enquête vroegen we aan Nederlandse consumenten wat ze van deze boerenprotesten vonden.

Meeste Nederlanders weten in grote lijnen waar de boeren voor protesteren

Allereerst stelden we de vraag in hoeverre mensen goed op de hoogte zijn van de boerenprotesten: de meerderheid (53%), weet in grote lijnen waar het over gaat, 37% weet precies waarvoor de boeren protesteerden en slechts 10% weet er weinig tot niets van af.

Meerderheid Nederlanders ziet stikstofuitstoot wel als probleem, maar boeren moeten minder verantwoordelijk worden gemaakt
Op de vraag “Wat vind je ervan dat de boeren hun veestapels moeten inkrimpen om aan de verminderde stikstofuitstoot tegemoet te komen?“, antwoordden de meeste mensen (64%) dat de stikstofuitstoot wel een probleem is, maar dat de boeren daar minder sterk verantwoordelijk voor gemaakt moeten worden. 18% vindt het terecht dat de boeren moeten inkrimpen omdat ze ook de grootste bijdrage leveren aan de stikstofuitstoot. 16% vindt de stikstofuitstoot helemaal geen probleem

Begrip voor protesten, maar verdeeldheid over de manier van actievoeren
Ruim 2/3 van de Nederlanders (69%) heeft begrip voor de boeren die protesteren. Exact een kwart heeft er een beetje begrip voor en slechts 6% helemaal geen begrip. De sympathie van de Nederlanders voor de boeren is in de afgelopen maand gemiddeld iets toegenomen: 37% van de mensen zegt dat het is toegenomen, 28% zegt dat het is afgenomen en bij de overige 34% is het gelijk gebleven. De meeste mensen geven aan dat ze wel snappen dat er geprotesteerd moet worden. Maar veel maken daarbij wel de kanttekening dat het bij een deel wel te ver gaat. De meeste mensen denken dat dit een kleine groep is die dit verpest voor de rest. Maar de meest kritische Nederlanders vinden dat vrijwel alle protesterende boeren (veel) te ver gaan. Concreet gevraagd naar de manier van actievoeren geeft een meerderheid (58%) aan dat sommigen te ver gaan, maar dat de meeste acties hun sympathie hebben. 24% vindt dat alle acties veel te ver gaan en 16% heeft sympathie voor alle acties.

Ruim één op de zes Nederlanders heeft last van de acties
18% van de Nederlanders heeft concreet last gehad van de acties. Bij de meesten ging het om een file die door de boerenprotesten zijn veroorzaakt of om producten die niet meer verkrijgbaar waren in de supermarkt.

Meerderheid Nederlanders is voor stikstof regelgeving op Europees niveau
Aan het eind van de enquête legden we nog een aantal stellingen voor. De resultaten op deze stellingen zijn als volgt:

– 62% vindt het uitstekend dat de boeren eindelijk hun stem laten horen
– 61% vindt dat de regels over stikstofuitstoot op Europees niveau moeten worden gemaakt
– 29% vindt dat alle acties van de boeren zo snel mogelijk moeten worden beëindigd

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: