De politiek in Nederland

Onlangs ondervroegen we onze panelleden over de politiek in Nederland. Wat is hun houding ten opzichte van de Nederlandse politiek? Hoe kijken ze aan tegen de recente val van het kabinet Rutte-IV en het aftreden van Rutte? En wat zijn de verwachtingen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023?

Houding t.o.v. de Nederlandse politiek
Driekwart van de panelleden (76%) is enigszins of heel geïnteresseerd in de Nederlandse politiek. Een kwart is (helemaal) niet zo geïnteresseerd hierin. Daarnaast vindt het merendeel van de panelleden (83%) het belangrijk om op de hoogte te blijven van politieke ontwikkelingen in Nederland.Tegelijkertijd is het vertrouwen in de Nederlandse politiek momenteel laag te noemen; 71% heeft (helemaal) geen vertrouwen hierin. Let wel: deze enquête is kort na de val van kabinet Rutte-IV uitgezet.

De val van kabinet Rutte-IV & het aftreden van Mark Rutte
De val van kabinet Rutte-IV lijkt voor velen niet uit de lucht te vallen; 65% had verwacht dat dit in 2023 zou gebeuren. Als toelichting wordt vaak genoemd: geen vertrouwen meer, te veel onopgeloste (grote) problemen, te veel schandalen & te veel verschillende meningen. 61% is het eens met de stelling dat de val van het kabinet Rutte-IV op de lange termijn positief is voor Nederland. Ook denkt 71% dat de val van het kabinet uiteindelijk heeft geleid tot het opstappen van meerdere andere politici. Ruim de helft (53%) denkt dat Rutte het kabinet Rutte-IV expres heeft laten vallen.

Het aftreden van Mark Rutte dit jaar kwam voor velen als een verrassing; 58% van de panelleden had dit niet verwacht. Bijna driekwart (73%) ervaart het aftreden van Mark Rutte als positief. Als toelichting wordt veelal genoemd: het is tijd voor iets nieuws/verfrissends, Rutte heeft er al te lang gezeten & Rutte heeft weinig goeds gebracht voor Nederland met zijn kabinetten.

Aankomende Tweede Kamerverkiezingen
Het overgrote merendeel (87%) is van plan om te stemmen in de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. De rest geeft aan niet te stemmen of nog te twijfelen. De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan vertrouwen in de politiek, gevolgd door het gevoel dat de eigen stem weinig uitmaakt. De helft van degenen die (waarschijnlijk) gaan stemmen weet al zeker op welke partij er gestemd gaat worden. Ruim een derde (35%) twijfelt nog tussen een paar partijen. De meest populaire partijen onder panelleden zijn: BBB, Groenlinks/PvdA, PVV en SP. Meerdere
panelleden geven aan dat de partij waar ze op gaan stemmen nog afhangt van wat Pieter Omtzigt gaat doen.

Ook vroegen we naar de verwachtingen over wie de nieuwe premier van Nederland wordt. De meest gekozen personen zijn Pieter Omtzigt, Frans Timmermans en Dilan Yeşilgöz. Veel panelleden hopen op een betere politieke toekomst voor Nederland! Dit waren alle resultaten. Hopelijk vond je het weer interessant om te lezen!

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: