Inflatie

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de prijzen enorm gestegen en is sprake van een ongekend hoge inflatie. Deze is voor veel Nederlanders sterk voelbaar. Trendpanel voerde een online enquête uit naar de mening van Nederlanders over deze ontwikkelingen. Voor 51% van de mensen heeft de huidige inflatie veel impact op hun leven. Voor nog eens 43% heeft het enige impact. Dus voor 94% in totaal heeft de inflatie impact.

We ondervinden het meeste last van duurdere boodschappen (91%), hoge benzineprijzen (63%) en een hogere energierekening (56%). En ook ondervinden veel mensen (44%) dat producten anders dan die je in de supermarkt koopt ook duurder zijn geworden.

 

Veruit de meeste Nederlanders (90%) hebben hun gedrag naar aanleiding van de inflatie aangepast. 59% koopt minder luxe dingen of extra dingen in de supermarkt, nog eens 59% is actief bezig zijn / haar energie of waterverbruik te verminderen en 54% zet de verwarming een graadje (of 2) lager. 47% geeft minder geld uit aan producten anders dan de boodschappen en 42% doet minder vaak leuke dingen als een dagje uit of uit eten.

 

47% maakt zich veel zorgen over de inflatie en nog eens 47% maakt zich enige zorgen over de inflatie. Bij elkaar dus 94% (!) De verwachtingen naar de toekomst toe is dat de prijzen het komende jaar sterk blijven stijgen. 48% denkt dat de prijzen onverminderd hard blijven stijgen, 44% denkt dat de prijzen weliswaar blijven stijgen, maar minder sterk dan nu.

 

Als Nederlanders in moeten schatten hoeveel mensen last hebben van de inflatie, denken de meesten ongeveer de helft (41%), 25% denkt dat het om driekwart van de bevolking gaat. De helft van de consumenten verwacht dat de regering geen aanvullende maatregelen gaat nemen tegen de lage koopkracht. Een derde verwacht dat de regering dit nog wél gaat doen. Maar liefst 85% vindt dat de regering veel sterker moet ingrijpen om het verlies aan koopkracht te compenseren. Een kwart van de mensen vindt dat we weer Russisch gas moeten importeren om de energiekosten te drukken. 50% vindt dat geen goed idee.

 

Tot slot nog 2 inschattingsvragen: 77% denkt dat de inflatie niet eerder zo hoog was als nu (14% denkt van niet), 31% denkt dat de inflatie in de landen om ons heen net zo hoog is als in Nederland (54% denkt van niet)

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: