Lichamelijke & mentale gezondheid

We ondervroegen onze panelleden over lichamelijke en mentale gezondheid. Hoeveel belang hechten zij hieraan en hoe beoordelen zij hun eigen lichamelijke en mentale gezondheid? Willen zij hun mentale gezondheid verbeteren, en zo ja: op welke manier(en)?

Wat is de huidige situatie & het belang van lichamelijke en mentale gezondheid?
Twee derde (66%) geeft aan actief op de eigen gezondheid te letten, maar hier niet altijd mee bezig te zijn. Een kwart let af en toe op de eigen gezondheid, maar is er niet zo bewust mee bezig. Een hele kleine groep is (zeer) weinig óf zoveel mogelijk bezig met de eigen gezondheid. Tegelijkertijd zien we dat bijna iedereen het (heel) belangrijk vindt om zich lichamelijk en mentaal fit te voelen.

De eigen mentale fitheid op dit moment wordt beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van 7,5.Degenen die een score 6 of lager geven, geven hiervoor veel verschillende redenen aan. Veel genoemde redenen zijn: depressieve gevoelens, stress, slecht slapen/moeheid, niet lekker in je vel zitten en de nasleep van corona.

De lichamelijke fitheid wordt iets lager beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van 6,8. Degenen die een score 6 of lager geven, geven hiervoor een breed scala aan redenen aan. Vaker genoemd zijn: ouderdom, chronische aandoeningen, weinig energie om te sporten en te weinig beweging krijgen.

Hoe tevreden zijn panelleden over hun leven op dit moment? Twee derde (66%) geeft aan hier over het algemeen tevreden over te zijn. Tegelijkertijd geeft ruim één derde (37%) aan het gevoel te hebben dat er meer uit het leven te halen valt dan ze nu doen.

Hoeveel interesse is er om de eigen mentale fitheid te verbeteren?
Ruim de helft (56%) heeft interesse om de eigen mentale fitheid te verbeteren. Van deze groep is 46% bereid om tot EUR 500 per jaar uit eigen zak hierin te investeren. Opvallend: van degenen met interesse in het verbeteren van de mentale fitheid weet 41% niet goed waar te beginnen hiermee. Waar of bij wie zou deze groep op zoek gaan naar informatie over het verbeteren van de eigen mentale fitheid? Een zoekmachine op internet (zoals Google) blijkt met 66% de meest gekozen optie.Bijna de helft (48%) raadpleegt de huisarts of specialist en 25% gaat op social media op zoek naar informatie. De minst gekozen opties zijn de werkgever (4%) en de gemeente (5%) om informatie te zoeken.

Op welke manieren wil men bezig zijn om de eigen mentale fitheid te verbeteren?
Degenen met interesse om de eigen mentale fitheid te verbeteren vroegen we hoe zij het liefst bezig zijn hiermee. Boeken, podcasts of (online) artikelen zijn de favoriete manier (52%), gevolgd door individuele sessies op locatie met een expert (28%) en het volgen van online trainingen en cursussen (26%). Online sessies met een expert in een groep spreken het minst aan (8%).

Welke onderwerpen over mentale fitheid vindt deze groep (die de eigen mentale fitheid wil verbeteren) interessant? De meest gekozen onderwerpen zijn: slaap (56%), werking van je brein (55%), voeding (55%) en emoties (53%). De werking van je darmen is met 28% het minst gekozen onderwerp. Dit waren alle resultaten. Hopelijk vond je het weer interessant om te lezen!

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: