Op 14 december 2020 werden nieuwe lockdownmaatregelen aangekondigd. Via een online enquête vroegen we de leden van het Trendpanel hoe zij over deze maatregelen denken. Iets meer dan de helft (55%) van de mensen vindt de nieuwe maatregelen zoals 14 december zijn aangekondigd precies goed. 24% vindt ze te streng, 21% vindt ze te soepel.
Maar liefst 81% is van mening dat de overheid deze maatregelen eerder had moeten doorvoeren. Over de exacte datum is men het niet eens: het grootste deel (32%) vindt dat dit al voor oktober had moeten gebeuren, maar ook vaal mensen dachten aan november (29%), oktober (25%) of begin december (13%). Over de verschillende maatregelen zoals die genomen zijn, lopen de meningen uiteen. Het meest positief zijn we over het negatieve reisadvies naar het buitenland tot begin maart: 80% vindt dit een goede maatregel. De aandelen mensen die de andere maatregelen positief vinden, zijn als volgt:
-Thuis ontvang je maximaal 2 personen per dag, alleen met kerst wordt een uitzondering gemaakt van 3 personen: 58%
-Scholen gaan dicht: 54%
-Buiten mogen maximaal 2 personen samen zijn: 53%
-Kinderopvang gaat dicht: 40%
De helft van ons snapt dat ondernemers die niet zijn aangemerkt als essentiële categorieën hun winkels noodgedwongen moeten sluiten. De winkels / categorieën waar men het minst begrip voor heeft zijn:
-Restaurants in hotels: 30%
-Kappers: 28%
-Bouwmarkten en tuincentra: 22%
-Sportscholen: 22%
-Zwembaden: 19%
-Bioscopen: 19%
79% verwachtte zich tijdens de feestdagen aan de regels te houden, 11% was er al zeker van om dat niet te doen en de overige 10% wist het nog niet.
Dan nog een aantal uitspraken waar op kon worden gereageerd:
-79% wordt moedeloos van het niet verantwoordelijke gedrag ten aanzien van Corona door anderen
-74% steunt de nieuwe maatregelen zoals door het kabinet zijn afgekondigd
-69% vindt het schandalig dat tijdens Mark Rutte’s toespraak demonstranten te horen waren
-46% verwacht dat deze lockdown langer dan 5 weken gaat duren
-En slechts 11% heeft het gevoel dat we het einde van de Coronacrisis naderen