Oekraïne en inflatie

In mei hebben we een online enquête uitgevoerd naar de actuele situatie in Oekraïne en de inflatie. We hebben een In het onderzoek hebben we deels vragen gesteld die we op regelmatige basis herhalen om de trends te monitoren. En een aantal nieuwe vragen om nieuwe inzichten over de situatie te krijgen.

Allereerst waren we benieuwd naar de schuldvraag. Als je per partij 100 punten mag verdelen wie
schuldig is aan dit conflict, hoeveel punten krijgt elke partij dan?
– Rusland krijgt er 81
– Het Westen / de NAVO krijgt er 11
– Oekraïne krijgt de 8
Rusland wordt dus duidelijk als hoofdverantwoordelijke voor dit conflict gezien, hoewel er in Nederland
dus een kleine groep is die het Westen en Oekraïne als (mede-)schuldige aanwijst.

Dan de inflatie: hoeveel impact heeft deze op ons huidige leven? Voor 45% van de mensen heeft deze veel tot zeer veel impact. Het leven wordt simpelweg duurder. Dit merken we het sterkst bij het doen van de boodschappen (89%), aan de benzinepomp (70%), in onze energierekening (58%) en bij de aanschaf van producten, anders dan de boodschappen (44%).

Maar liefst 90% van de Nederlanders verwacht dat de inflatie verder door zal zetten. Binnen deze 90% is het 50/50 wat betreft de verwachting of de prijzen het komende jaar sterk zullen blijven stijgen of dat de prijzen nog wel zullen stijgen, maar minder hard dan nu.

Maar liefst 71% vindt dat de Nederlandse regering veel sterker moet ingrijpen om het verlies in koopkracht te compenseren. Voor 37% betekent de inflatie dat ze op termijn de rekeningen mogelijk niet meer kunnen betalen. Om de energiekosten te drukken, moet er waarschijnlijk weer gas komen uit een plek waar dateerder niet gewenst was. Maar waar willen we dan het liefst ons gas vandaan halen? 50% vindt dat er gas in de Waddenzee geboord moet worden, 38% vindt dat er gas in Groningen geboord moet worden en slechts 11% vindt dat we weer gas uit Rusland moeten importeren om de energiekosten te drukken.

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:
Provinciale Statenverkiezingen 2023
In april 2023 vroegen we onze panelleden hoe ze aankijken tegen de Provinciale Statenverkiezingen.
Duurzaamheid in 2023
In maart 2023 vroegen we onze panelleden hoe ze aankijken tegen duurzaamheid. In hoeverre zijn ze ermee bezig en maken ze zich er zorgen over.

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: