Omikron en boostervaccin

December 2021 ging Nederland opnieuw in lockdown. In een online enquête vroegen we aan de leden van het Trendpanel wat ze daar van deze nieuwe maatregelen vonden. 43% vond deze maatregelen te streng en een andere 43% vond de maatregelen precies streng genoeg. 10% vond de maatregelen nog te licht. De overige 4% had er geen mening over.

De nieuwe maatregelen werden vlak voor de feestdagen afgekondigd. We vroegen of de maatregelen het vieren van de feestdagen zou beïnvloeden. Dat bleek voor 41% het geval te zijn. 35% van de panelleden gaf aan zich niet aan de maatregelen te zullen houden, de overige 24% had dit al op voorhand gedaan (dus op basis van de eerdere maatregelen die al liepen) en daar hadden de nieuwe maatregelen geen invloed meer op. In de meeste gevallen betekent het dat mensen minder familie zien dan in andere jaren.

De online enquête vond rond de feestdagen plaats. Op dat moment had 30% van de panelleden al een boosterprik gehad en verwachtte 45% dat zeker te gaan doen. Dus het verwachte aandeel dat zal boosteren ligt op basis van deze gegevens op 75%. 16% zegt zich zeker niet te laten boosteren. Er is nog 7% die twijfelde en 2% die het niet wilde zeggen. Onder de mensen die twijfelen neemt vooral het vertrouwen in de overheid en hun aanpak van het coronabeleid af. En veel van deze mensen vragen zich af hoeveel prikken erna nog komen en wat voor zin het allemaal heeft met alle nieuwe varianten. Mensen die de booster zeker niet gaan halen, zijn of principieel tegen vaccineren of willen zich om gezondheidsredenen niet laten boosteren. En een deel van hen geeft ook aan dat ze vinden dat het vaccin te snel ontwikkeld is en dat daardoor ook bijwerkingen kunnen ontstaan.

Tot slot hebben we nog een aantal stellingen voorgelegd:
– 41% dacht dat de zorg door deze nieuwe variant – ondanks de maatregelen – zwaarder belast wordt dan eerder tevoren, 25% was het hiermee oneens
– 37% vond alle ophef over deze nieuwe variant zwaar overdreven, 38% vond dat juist niet. Dus hierover is de verdeeldheid sterk!
– Slechts 19% verwacht dat als we deze nieuwe variant de baas zijn, dat we het ergste rondom Corona dan toch echt hebben gehad, 44% is het hiermee oneens.

Kortom: de verdeeldheid blijft, maar dat we na Omikron snel van het coronavirus af zullen zijn gelooft slechts een klein deel van de mensen.

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: