Oorlog in Oekraïne

De Russische inval in Oekraïne houdt de wereld in zijn greep. In de week voor de Russische onderzocht Trendpanel (zie ook onze vorige post hierover) of Nederlanders verwachtte dat Rusland Oekraïne daadwerkelijk zou binnenvallen: 40% dacht toen van wel tegenover 26% van niet. 24% van de Nederlanders maakten zich veel zorgen over een mogelijke inval.
Direct na de eerste week van de inval deed Trendpanel opnieuw onderzoek onder 635 Nederlanders naar de situatie in Oekraïne.68% maakt zich inmiddels veel zorgen over de situatie van de Oekraïense bevolking en nog eens 27% maakt zich “enige zorgen”. Maar ook over de situatie voor Nederland (28% “veel zorgen” + 59% “enige zorgen”) en de eigen persoonlijke situatie (16% “veel zorgen” + 52% “enige zorgen”) maakt een meerderheid zich zorgen.
Zorgen zijn er vooral over de Oekraïense bevolking en de vluchtelingenstroom die zal ontstaan, een mogelijke inmenging van Nederland in het conflict, de onberekenbaarheid van Poetin en de financiële consequenties die dit conflict zal gaan hebben.
De sancties die in de eerste week van de oorlog zijn opgelegd door “het westen” zijn volgens de meeste Nederlanders of precies goed (40%) of nog te licht (35%). Slechts 7% vindt dat deze sancties te streng zijn. Consumenten die liever andere sancties hadden gezien, noemen onder meer een volledige stop op de import van Russisch gas, Rusland volledig afsluiten, het instellen van een no-fly zone en sterkere militaire steun aan Oekraïense.
De rol van Nederland zal volgens een grote meerderheid (75%) blijven zoals hij is: meedoen aan de opgelegde sancties, wapenleveringen en humanitaire hulp. 8% verwacht dat Nederland gaat meevechten in de regio en 4% verwacht uiteindelijk een oorlog binnen de Nederlandse landsgrenzen.
Ongeveer 1 op de 7 Nederlanders (14%) gelooft dat het waarschijnlijk is dat er een nucleaire oorlog komt. 41% denkt dat dit 50/50 is, 36% vindt de kans onwaarschijnlijk. De kans dat er in Rusland dermate veel weerstand tegen deze oorlog komt, Poetin wordt afgezet en er een nieuwe politieke situatie in Rusland zal ontstaan is bij benadering net zo groot: 18% vindt dit waarschijnlijk, 34% denkt dat deze kans 50/50 is, en 41% denkt dat dit onwaarschijnlijk is.
Ondanks het gegeven dat er een groot risico is op directe betrokkenheid van het westen bij de oorlog, vindt 50% dat er een no-fly zone ingesteld moet worden tegenover 27% die daar tegen is.
De lange termijn gevolgen kunnen voor Nederlandse consumenten nog alle kanten op. De verwachte gevolgen voor de Nederlandse economie zijn of dat deze het langdurig zwaar gaat krijgen (46%) of dat deze het weliswaar enige tijd zwaar zal krijgen, maar zich uiteindelijk spoedig zal herstellen (40%). Over de duur van de oorlog onthouden de meeste mensen zich van een voorspelling. Degenen die het toch doen verwachten het vaakst 1-3 maanden (17%), 3-6 maanden (16%), 6-12 maanden (13%) of meer dan 2 jaar (9%).
Er zijn verschillende situaties voor Oekraïense mogelijk. We hebben de meest waarschijnlijke situaties voorgelegd en daaruit kozen de meeste Nederlanders “Rusland neemt Kiev in en installeert een pro-Russische regering” (23%), gevolgd door “Rusland “pakt wat het pakken kan” zonder een pro-Russische regering geïnstalleerd wordt of dat er een opdeling plaatsvindt, maar wel met meer gebied / steden onder het Russische bewind dan nu het geval is.” (22%) en door “Oekraïne wordt opgedeeld in Oost en in West, waarin Oost-Oekraïne onder Russische controle komt (19%).
China blijft volgens de meeste Nederlanders (46%) neutraal, en áls ze al een kant kiezen, zal dat eerder die van Rusland zijn (24%) dan die van het westen (7%).
In de eerste week van de oorlog had één op de zes Nederlanders al hulp geboden aan Oekraïne en was nog eens één op de zes van plan dit te gaan doen. 31% geeft aan dit sowieso niet te doen en 36% weet dat nog niet. Veruit de meeste mensen die hulp aanbieden doen dat door middel van een financiële bijdrage. In de meeste gevallen via Giro 555. Andere vormen van hulp zijn het sturen van kleding en goederen. Mensen die nog van plan zijn hulp aan te bieden geven daarnaast vaak aan dat ze onderdak willen bieden aan vluchtelingen.

Tot slot legden we nog 2 uitspraken voor waar in beide gevallen een 60% meerderheid het er mee eens was:
– “Het defensiebudget van Nederland moet fors worden opgehoogd tot meer dan de 2% van het Bruto Nationaal Product die de NAVO voorschrijft.”
– “Het westen moet nog veel krachtiger optreden tegen Rusland”

Nog wat uitspraken tot slot die de mening van de Nederlanders verder weergeeft:
– “Ik vermoed dat als Poetin iets wil, hij dat ook krijgt, goedschiks of kwaadschiks. De man moet niet licht worden genomen, het is een strateeg! Wil niet zeggen dat ik zijn plannen goedkeur! Het maakt me juist meer waakzaam. Ik weet dus niet precies wat hij zou gaan doen, maar ik weet wel dat we in alles op het ergste moeten zijn voorbereid.”
– “Ik wil vooral dat Nederland de afhankelijkheid van het buitenland verkleint. Door boeren weer ruimte te geven. Ook energie zou in eigen handen moeten zijn. De energie belangen maken ons veel te kwetsbaar en afhankelijk. Poetin heeft hierdoor vrij spel.”
– “Wij moeten weg bij de NAVO dit kost alleen maar geld en schept alleen verplichtingen.”
– “Over de rol van ‘het westen’… die is hypocriet!! NL verdient goed geld aan deze oorlog. Over de rug van hun eigen NL-bevolking plus die van Oekraïne… ook deze oorlog is gecreëerd door het westen (of het zichzelf heilig verklaarde USA!).”
– “Nederland gaat niet militair in Oekraïne helpen maar raakt wel betrokken bij een cyberoorlog.”
– “Super stom dat westen gaat zich inmengen in de situatie. Ik maak me zorgen over een nucleaire oorloog omdat het westen niet het veiligheid van zijne eigen burgers serieus neemt.”
– “Dit is een oorlog over vrijheid en democratie geen oorlog tussen Rusland en Oekraïne hij word alleen uitgevochten in Oekraïne. Daarom moet het westen ingrijpen. Poetin moet weg hij is en blijft anders een bedreiging voor de vrijheid en als het westen wederom niets doet laat het weer zien zwakker dan Poetin te zijn.”
– “In mijn opinie woon ik in Nederland en ben ik een Nederlander. Hebben wij altijd goede banden/handelsovereenkomsten met Rusland en de Oekraïne gehad. En we zijn afhankelijk van Rusland mbt gas. Ik vind het dan ook heel dom dat NL partij trekt voor 1 van beide partijen en zichzelf met het conflict tussen beide landen bemoeid. NL had onafhankelijk moeten blijven. En zich slechts op de handelsbelangen moet concentreren in plaats van zich laten dirigeren door Brussel.”
– “Ik vind dat Nederland zich niet bemoeien met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. En dat de media de zaken eens van meer kanten moeten belichten.”
– “Het westen is door de territoriumdrift die men al jaren heeft de veroorzaker van deze oorlog. er lagen akkoorden…. als wij [het westen] die nagekomen hadden[dus Oekraïne niet in de NAVO en de EU] maar een soort van bufferstaat, was het nooit tot dit gekomen. De enige schuldigen zijn wij zelf…”
– “Let op wat er nu gebeurt waar NIET over gesproken wordt: EU digitaal certificaat wordt ingevoerd, DAT is pas bedreigend voor de wereld. Laat Rusland gewoon met rust. Trump deed dat hartstikke goed en de benzineprijzen waren lager dan ooit. Biden steelt de verkiezingen en het eerst dat hij doet is de WHO versterken en Ukraine opnieuw bewapenen. Is het dan gek dat Poetin het ergens wil stoppen?”
– “De Nederlandse defensie is door opeenvolgende ministers kapot bezuinigd. Dat is al eind jaren ’60/begin jaren ’70 begonnen. Heb ik als dienstplichtig soldaat zelf meegemaakt. En nu de nood aan de man komt is het huilen huilen. De tweede kamer moet zich kapot schamen! En het ergste is dat ze de dienstplicht hebben opgeschort. Resultaat: verwende welvaartsjongeren met weinig mentale weerbaarheid. Ach, laat ik het hier maar bij laten!”
– “Nederland had de dienstplicht nooit moeten afschaffen, domste wat ze ooit hebben kunnen doen.”
– “Ik vind het westen wel hypocriet. Er gebeurt al jaren vanalles in Afrika en China en daar maken we ons niet druk over. Maar omdat dit in onze buurt komt(westerse wereld) staan we op onze achterste benen! Iedere oorlog is er een teveel en verschrikkelijk!”
– “Uiteindelijk zal het recht zegevieren. Helaas gaat dat altijd gepaard met veel slachtoffers. Poetin had al veel eerder aangepakt moeten worden. Toen de Krim werd ingenomen al!”

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: