Van 21-23 februari hebben we een online enquête uitgevoerd naar het stapsgewijs open gaan van de samenleving én over de situatie in Oekraïne. Toen wisten we nog niet dat Rusland in de nacht van 23 op 24 februari Oekraïne daadwerkelijk binnen zou vallen, inmiddels is er natuurlijk veel meer duidelijk. Maar des te interessanter om te lezen hoe we er vlak voor de daadwerkelijke aanval over dachten.
Dinsdag 15 februari kondigde Ernst Kuipers aan dat de meeste coronamaatregelen stapsgewijs werden afgebouwd. Wat vonden we daarvan? 40% vond dit precies de juiste aanpak, 37% vond dat dit al veel eerder had moeten gebeuren, 19% vond dat de maatregelen te snel werden afgebouwd. Mensen die voor een snelle afbouw zijn, noemen onder andere dat mensen nu ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten kunnen nemen. Tegenstanders van een te snelle afbouw vrezen onder andere de naderende carnaval dat voor een nieuwe piek in de besmettingen kan zorgen.
Over 3G corona toegangsbewijs (Met een 3G coronatoegangsbewijs krijg je met een QR-code toegang tot locaties (als bv horeca, musea, bioscopen) wanneer je volledig bent gevaccineerd, bent genezen van een coronabesmetting of negatief bent getest in de afgelopen 48 uur.) zijn de meningen verdeeld: 35% vindt dat het goed is dat dit ooit is ingesteld, maar dat ht ook goed is dat deze weer verdwijnt. 30% vindt dat 3G er nooit had mogen komen, 29% vindt dat 3G nog wel langer mag blijven dan de afbouw zoals nu door Ernst Kuipers is aangekondigd.
Is de corona pandemie nu dan écht definitief onder controle? Dat denken we niet: 64% verwacht van niet tegenover 13% van wel. De overige 23% heeft echt geen idee.
Met het afbouwen van de maatregelen verwachten we vooral de horeca weer meer te gaan bezoeken (61%), vaker bij vrienden, familie of bekenden op bezoek te gaan (55%), meer op vakantie te gaan (45%) of weer vaker naar de bioscoop te vaan (32%).
Dan de situatie Rusland – Oekraïne: 32% volgde het vlak voor de daadwerkelijke inval op de voet, 56% volgde het een beetje en 13% volgde het niet. Op de vraag of Rusland daadwerkelijk Oekraïne zou binnenvallen antwoordde 40% ja tegenover 26% nee en tegenover 35% weet niet / geen mening. En ruim driekwart van de leden van het Trendpanel maakte zich er vlak voor de daadwerkelijke inval zorgen over: 24% maakte zich veel zorgen, 54% maakte zich enige zorgen, 15% maakte zich geen zorgen (de overige 8% wist het niet). Een ruime greep uit de vele uitspraken die we ontvingen over de zorgen die we ons vlak voor de inval al maakten:
– “De aanvoer van gas stagneert. En er is geen back up plan. Maar ook de stijging van de brandstof prijzen.”
– “Ik heb genoeg aan m’n hoofd zonder een oorlog er bij. Maar ik zit er niet op te wachten. Anderzijds, als de bom goed barst daar, zijn we hier misschien ook meteen overal klaar mee. Zorgen over, in een grote knal.”
– “Er is door beide partijen al benadrukt dat erg geen oorlog komt. Het westen framed dit om de aandacht van andere zaken te halen.”
– “Poetin wil zijn gelijk krijgen, van het westen krijgt hij helemaal niets, dat is frustrerend voor hem.”
– “Ik denk vooral spierballen tonen van Rusland en Amerika. Maar het zijn wel twee oude mannetjes. Als die wat dementieverschijnselen krijgen en hun gekke plannen echt uitvoeren is het te hopen dat iemand op de noodrem trapt.”
– “Een 3e wereld oorlog komt er toch wel. Rusland gaat net zo lang door tot ze een reden hebben die te starten.”
– “Het is Amerika die de boel loopt op te stoken niet Rusland.”
– “Ik vind dat het Westen alles op alles had moeten zetten om de boel daar te sussen. Het verstrekken van wapens en ICT hulp aan de Oekraïne vind ik een hele stomme zet. Ik hoop dat wij hier niet de gevolgen van zullen ondervinden”
– “Deze onrust kunnen we in Europa eigenlijk helemaal niet gebruiken zo kort na de afgaande crisis door corona. Dat een inval veel onrust zal geven in hel Europa lijkt mij wel heel duidelijk.”
– “Er komt nog wel een derde wereldoorlog zo.”
– “Wat gaat het worden voor de mensen in Oekraïne? Ze worden gewoon onder de voet gelopen. Hebben straks niets meer te zeggen. Wat gebeurt er met Europa? Gevaarlijke situatie voor veel landen.”
– “Rusland is niet de boeman en wordt door westerse politici en media gebasht.”
– “Dit gaat heel Europa aan, door de sancties kan dit escaleren in inmenging van de NAVO met dit conflict en deelname aan een onbezonnen oorlog.”
– “Als West-Europa sancties gaat opleggen naar Rusland toe, zal de inval van Rusland niet alleen bij de Oekraïne blijven. Daarnaast denk ik ook dat uiteindelijk Rusland steun gaat krijgen van China. Dan is de ramp echt niet meer te overzien.”
– “Misschien dat economische sancties zullen helpen om een invasie tegen te houden.”
– “Ik maak me veel meer zorgen over de agressieve houding en taal van het Westen, incl wapens door Nederland. En waarom wordt de mening van de mensen in de Oostelijke provincies niet gevraagd? Misschien voelen die zich door Kiev gediscrimineerd en willen ze wel onafhankelijk worden of zich bij Rusland aansluiten. Waarom moet het altijd gebeuren zoals het westen het wil?”
– “Er zijn door de NAVO afspraken gemaakt, daar moeten we ons aan houden. Het gevolg voor de bevolking, vooral betreft de gaswinning, is veel te groot als we ons ermee blijven bemoeien”
– “Niemand heeft zin in oorlog maar Poetin doet gewoon zijn ding!”
– ”Dit is niet iets van het laatste jaar. Ze zijn al jaren in gevecht wat de rest van de wereld niet mee krijg , het is heel erg voor de onschuldige mensen en de grote kans is dat Nederland weer een hoop mensen willen opvangen en dan maak ik mij wel zorgen voor de toekomst omdat Nederland een klein land is en al aardig vol begint te raken en de woningen al heel schaars zijn zodat er weinig toekomst is voor mijn kinderen.”