Terugblik 2021

Aan het eind van het jaar vroegen we onze panelleden via een online enquête wat zij van het afgelopen jaar vonden. Welk cijfer gaven zij het jaar gemiddeld en wat gaven ze als cijfer voor Nederland? Voor het eigen jaar geeft Nederland zichzelf een krappe 7. Mensen die positief zijn, geven vaak aan dat ze dankbaar zijn voor mooie momenten of dat er gebeurtenissen zijn geweest (bijvoorbeeld verhuizing, positieve werkontwikkelingen, goede gezondheid of mooie prestaties neergezet) die hun jaar positief hebben gemaakt. Er zijn helaas ook veel Nederlanders die hun eigen jaar een onvoldoende geven. Veel van hen geven aan dat corona ze erg beperkt in de mogelijkheden. Daarnaast hebben veel van hen te maken (gehad) met ziekte of overlijden in de nabije omgeving. Of lichamelijke of psychische klachten bij henzelf.

Ook hebben we een rapportcijfer gevraagd voor Nederland als geheel. Het gemiddelde voor Nederland kwam uit op een duidelijke onvoldoende: 5,1. Veruit de meeste mensen onderbouwen dit met de coronasituatie in het land en hoe de Nederlandse politiek daarmee omgaat. Het kleine deel dat wél een voldoende geeft, geeft aan dat we het hier in Nederland in vergelijking met veel andere landen nog best goed hebben.

De top-3 nieuwsitems volgens jullie waren:
1. De Corona Pandemie zorgt zowel aan het begin als aan het eind van het jaar voor vele beperkingen in de Nederlandse samenleving
2. Peter R. de Vries wordt neergeschoten en bezwijkt 9 dagen later aan zijn verwondingen
3. Na meer dan 8 maanden formeren is er nog altijd geen kabinet
Dit waren met afstand de meest gekozen gebeurtenissen door jullie.

Bekende Nederlanders die het meest in positieve zin opvielen waren:
1. Max Verstappen
2. André van Duin
3. Nikkie de Jager
Deze werden het vaakst gekozen uit een lange lijst van bekende Nederlanders. Daarnaast werden nog de volgende suggesties voor namen gedaan door de leden zelf:
– Pieter Omzigt
– Caroline van der Plas
– Bibian Mentel
– Wybren van Haga
– Jan Terlouw
– Gideon van Meijeren

In de stellingen tot slot geven de meesten aan klaar te zijn met 2021, laat 2022 maar komen. Een overtuigende meerderheid is het niet eens met de stelling dat Nederland er aan het eind van 2021 beter voor staat met een jaar eerder. Toch bevatte 2021 voor de meeste mensen wél weer veel mooie momenten. Maar – om toch met een kritische noot te eindigen – zijn de ontwikkelingen met het coronavirus de meeste mensen enorm tegengevallen.

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: