Terugblik 2022

Eind 2022 vroegen we onze panelleden via een online enquête hoe zij het afgelopen jaar hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en wat geven ze als cijfer voor het jaar voor Nederland? En waarom?

Het jaar 2022 voor hen persoonlijk geven panelleden gemiddeld een 6,8. Een jaar geleden stelden we dezelfde vraag; opvallend is het rapportcijfer onveranderd gebleven. Mensen die positief zijn over 2022 geven vaak aan dat ze mooie momenten of gebeurtenissen hebben meegemaakt. Denk aan een verhuizing, nieuwe baan of promotie, fijne vakantie na alle coronabeperkingen, goede gezondheid of mooie prestaties neergezet. Er zijn ook veel panelleden die het jaar voor hen persoonlijk helaas een onvoldoende geven. Veel van hen geven aan zelf te maken hebben (gehad) met gezondheidsproblemen of ziekte en/of overlijden in de nabije omgeving. Daarnaast wordt vaak genoemd: de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de inflatie en politieke besluiten in Nederland.

Ook hebben we een rapportcijfer gevraagd voor Nederland als geheel. Het gemiddelde voor Nederland kwam – net als een jaar geleden – uit op een duidelijke onvoldoende: 5,2 (over 2021 was dit een 5.1). Veruit de meeste mensen onderbouwen dit met het beleid van het kabinet rondom zaken zoals de stikstof- en boerensituatie, de vluchtelingeninstroom, de inflatie, toeslagen en zorg. Sommigen ervaren een toenemende polarisatie in ons land. Het kleine deel dat wél een voldoende geeft noemt als reden veelal dat er geen coronabeperkingen meer zijn en dat Nederland een fijn land is om in te wonen.

De top-3 gebeurtenissen die voor jullie de meeste impact hebben gehad in 2022 zijn:
1. De Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende oorlog
2. De stijgende (energie)prijzen in Nederland
3. De nasleep van de coronapandemie in Nederland

Van de getoonde gebeurtenissen zijn de meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij DWDD en de uitbraak van het apenpokkenvirus het minst vaak gekozen.

Bekende Nederlanders die het meest in positieve zin opvielen waren:
1. Max Verstappen
2. Caroline van der Plas
3. Louis van Gaal

Deze werden het vaakst gekozen uit een lange lijst van bekende Nederlanders. Daarnaast werden nog de volgende suggesties voor namen gedaan door de leden zelf:
– Pieter Omzigt

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: