Terugblik 2023

Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en wat geven ze als cijfer voor het jaar voor Nederland? En hoe kijken zij verder terug op het afgelopen jaar?

Welk cijfer krijgt 2023 voor hen persoonlijk?

Het jaar 2023 voor hen persoonlijk geven panelleden gemiddeld een 6,9. Een jaar geleden stelden we deze vraag ook; het rapportcijfer is nagenoeg onveranderd (over 2022 was dit 6,8). Mensen die positief zijn over 2023 geven vaak aan dat ze mooie momenten of gebeurtenissen hebben meegemaakt. Denk aan een nieuwe woning, nieuwe baan of promotie, fijne vakantie, gezinsuitbreiding, goede gezondheid of persoonlijke ontwikkeling.

Helaas hebben ook veel panelleden het jaar voor hen persoonlijk een onvoldoende geven. Dit heeft in veel gevallen te maken met gezondheidsproblemen of ziekte en/of overlijden in de familie of nabije omgeving. Daarnaast wordt genoemd: moeilijk rondkomen met de stijgende prijzen, politieke besluiten in Nederland en verlies van werk.

Welk rapportcijfer krijgt Nederland in 2023?
We hebben ook een rapportcijfer gevraagd voor Nederland als geheel. Het gemiddelde voor Nederland kwam – net als een jaar geleden – uit op een onvoldoende met 5,6. Opvallend is dat dit iets hoger is dan in 2022 (5,2). Veruit de meeste mensen onderbouwen dit met een politieke besluiten, het gevallen kabinet, de toegenomen armoede & ongelijkheid in Nederland en de stijgende prijzen. Een klein deel geeft een (ruime) voldoende voor Nederland in 2023. Als reden wordt veelal genoemd dat we het best goed hebben in Nederland en dat er positieve politieke ontwikkelingen zijn.

Welke gebeurtenissen maakten de meeste impact?
De top-3 gebeurtenissen die voor jullie de meeste impact hebben gehad in 2023 zijn:
1. Het aanhoudende conflict tussen Rusland en Oekraïne
2. De inval van Hamas in Israël en de daaropvolgende oorlog
3. De zware aardbeving in Turkije en Syrië

Van de getoonde gebeurtenissen zijn de kroning van Prins Charles III in het Verenigd Koninkrijk en presidentskandidaat Da Silva verkozen tot president in Brazilië het minst vaak gekozen.

Welke bekende Nederlanders vielen in 2023 het meest op in positieve zin?

De top-3 bestaat uit:
1. Geert Wilders
2. Max Verstappen
3. Pieter Omtzigt

Deze werden het vaakst gekozen uit een lange lijst van bekende Nederlanders. Opvallend is dat de twee minst gekozen namen Dilan Yeşilgöz en Mark Rutte waren. Onder andere de volgende suggesties werden gedaan door de leden zelf:
– Rob Jetten
– Kees van der Staaij
– Koning Willem Alexander
– Thierry Baudet

Hoe heeft men het jaar 2023 verder ervaren?

In de stellingen tot slot geeft bijna de helft aan klaar te zijn met 2023, laat 2024 maar komen. Een jaar geleden stelden we dezelfde vraag met nagenoeg dezelfde uitkomst. Daarnaast is slechts 12% het eens met de stelling dat Nederland er aan het eind van 2023 beter voorstaat dan een jaar eerder. Tegelijkertijd bevatte 2023 voor bijna de helft van de panelleden veel mooie momenten en verwacht ook bijna de helft dat 2024 een positief jaar gaat zijn.

Dit waren alle resultaten. Hopelijk vond je het weer interessant om te lezen!

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:
Provinciale Statenverkiezingen 2023
In april 2023 vroegen we onze panelleden hoe ze aankijken tegen de Provinciale Statenverkiezingen.

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: