Vakantieplannen

Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja: waar gaan ze heen, voor hoe lang en hoe reizen ze naar hun vakantiebestemming? Als men niet op vakantie gaat, wat zijn hier belangrijke redenen voor?

Hoe ziet het vakantiegedrag eruit?
Ruim de helft (52%) geeft aan deze zomer op vakantie te gaan. Eén op de vijf (19%) weet het nog niet en drie op de tien (29%) geeft aan niet op vakantie te gaan deze zomer. Degenen die het nog niet weten of niet op vakantie gaan vroegen we ook of ze normaal gesproken wel in de zomer op vakantie gaan. Het merendeel van hen (38%) geeft aan van niet, maar wel in andere periodes op vakantie te gaan. Drie op de tien (30%) geeft aan normaal gesproken wel in de zomer op vakantie gaan. En ongeveer een even grote groep (32%) geeft aan nooit op vakantie te gaan. Als belangrijkste redenen hiervoor geeft men aan hier geen geld voor te hebben (53%) en geen behoefte aan te hebben (30%).Daarnaast geeft bijna één op de vijf (18%) aan lichamelijk niet in staat te zijn om te reizen.

Ook vroegen we panelleden die wel eens op vakantie gaan of zij over het algemeen gezien anders op vakantie gaan dan vóór de coronacrisis. Voor het overgrote merendeel (80%) is dit niet het geval en de overige 20% gaat wel anders op vakantie dan vóór corona. Op welke manieren men anders op vakantie gaat is vrij uiteenlopend. Bijvoorbeeld minder vaak op vakantie, meer met OV, dichterbij huis, meer voorkeur voor campings en over het algemeen wat voorzichtiger.

De zomervakantie van 2023: hoe, wat en waar?
De meeste mensen die deze zomer op vakantie gaan, hebben deze nog niet geboekt (31%). Van degenen die al wél geboekt hebben, deden de meesten dat al in 2022 (21%) of in januari (16%).

Nederland is het meest populaire vakantieland voor deze zomer; 25% van degenen die op vakantie gaan, blijft in eigen land. Daarna volgen Frankrijk, Spanje, Griekenland / Cyprus, Italië en Duitsland als veel gekozen vakantielanden. Ruim de helft (54%) van de vakantiegangers gaat deze zomer met de auto op vakantie, gevolgd door het vliegtuig (32%). Slechts een minderheid gaat met de camper, trein, bus of fiets op vakantie deze zomer. Qua reisduur gaat 43% maximaal 1,5 week op vakantie, 36% gaat twee tot tweeënhalve week en 17% gaat 3 weken of langer. Een minderheid van 5% gaat langer dan een maand op vakantie deze zomer. Ook vroegen we vakantiegangers of ze gaan rondreizen of voornamelijk op één plek blijven deze zomer. Bijna twee derde (63%) blijft voornamelijk op één plek
en ongeveer één derde (32%) gaat rondreizen.

Wat zijn de verwachtingen en de houding over reizen? En wat zijn droombestemmingen?
We hebben panelleden ook een aantal stellingen voorgelegd. Bijvoorbeeld of men verwacht dat reizen de komende jaren duurder gaat worden en of dat Schiphol moet krimpen. Hieronder vind je de uitkomsten van deze stellingen:

– Vier op de tien (39%) is het eens met de stelling dat het compenseren van je CO2-uitstoot bij een vliegreis onzin is. Ruim een kwart (27%) is het hier niet mee eens.

– Over de krimp van Schiphol lopen de meningen uiteen. Ruim een derde (36%) is het eens met de stelling dat Schiphol moet krimpen. Een kwart (26%) is het hier niet mee eens, en de rest (38%) staat hier neutraal tegenover.

– Een derde (33%) is het eens met de stelling dat ze niet of minder met het vliegtuig op vakantie gaan door de effecten op het klimaat. Een even grote groep is het hier niet mee eens. De rest(34%) antwoord neutraal op deze stelling.

We vroegen ook wat hun droombestemming zou zijn als tijd, geld en/of lichamelijke beperkingen geen rol speelden. Veel genoemde landen zijn: Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, Griekenland,Noorwegen, IJsland, Japan en het Caribisch gebied. Ook worden langere rondreizen meerdere keren genoemd; bijvoorbeeld met de camper door Europa of een rondreis door (Zuid) Amerika.

Dit waren alle resultaten. Hopelijk vond je het weer interessant om te lezen!

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Provinciale Statenverkiezingen 2023
In april 2023 vroegen we onze panelleden hoe ze aankijken tegen de Provinciale Statenverkiezingen.

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: