Vakantieplannen

Via een online enquête vroegen we (begin mei) naar de vakantieplannen van de deelnemers aan het Trendpanel. Dit was dus nog voor de berichtgeving welke landen weer reizigers zouden toelaten op welke voorwaarden.

Allereerst of je deze zomer op vakantie verwacht te gaan. Daarover is het Trendpanel erg verdeeld:

-32% gaat deze zomer op vakantie
-36% gaat deze zomer niet op vakantie
-32% weet het nog niet

Van de mensen die niet op vakantie gaan of dit nog niet weten, gaat 47% normaal gesproken wél op vakantie in de zomer. Van deze groep wacht 58% eerst de Corona ontwikkelingen af voordat ze besluiten wat ze gaan doen. 32% geeft aan korte uitstapjes te gaan doen in plaats van op vakantie te gaan.

Van de mensen die ook in andere (Corona-vrije) jaren niet op vakantie gaan in de zomer, heeft 59% daar geen geld voor, en 41% heeft daar geen behoefte aan.

Van de mensen die wél op vakantie verwachten te gaan deze zomer, heeft het grootste gedeelte (42%) begin mei nog niet geboekt. De mensen die al wel geboekt hadden, hadden dit het vaakst al in 2020 gedaan.

Voor 41% van de mensen die deze zomer op vakantie gaan, heeft de Coronacrisis de vakantieplannen niet beïnvloed. Onder de mensen die aangeven dat de Coronacrisis hun plannen wel heeft beïnvloed, geven de meesten aan dat ze naar een andere bestemming op vakantie gaan.

Iets meer dan de helft van de mensen die op zomervakantie gaan (51%) gaat naar Nederland op vakantie. Wat betreft de overige bestemmingen ligt het erg dicht bij elkaar: 8% gaat naar Frankrijk, 6% naar Italië, 5% naar Spanje, 5% naar Duitsland, 4% naar Griekenland / Cyprus, 4% naar Scandinavië en 3% naar België / Luxemburg. Slechts 2% verwacht naar een bestemming buiten Europa te gaan.

De meeste mensen (36%) verwachten 2 tot 2,5 week op vakantie te gaan, gevolgd door een week of korter (27%).

Of de vakantie zoals men deze nu gepland heeft door kan gaan, is men overwegend optimistisch: 40% weet dit zeker, 49% vindt dit vrij waarschijnlijk. De overige 11% vindt het nog vrij onzeker.

Dan nog een aantal stellingen:

-79% verwacht dat de reisbranche enorm zal opleven wanneer het virus in de meeste landen weer onder controle is
-72% verwacht dat reizen de komende jaren alleen maar duurder gaat worden
-55% vindt vliegen vanwege de Coronacrisis een minder aantrekkelijke optie
-50% denkt dat veel landen teveel risico nemen door zich weer voor reizigers open te stellen
-44% verwacht dat er op hun vakantiebestemming voldoende maatregelen zijn genomen (8% verwacht dit niet, dus een groot deel kon hier geen mening over vormen)

Uitgelichte afbeelding

Vakantieplannen-uitgelichte afbeelding 01

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: