WK Voetbal in Qatar

20 november start het WK voetbal in Qatar. Via een online enquête vroegen we de mening van Nederlanders over dit WK. 24% van de Nederlanders heeft veel interesse in dit WK en nog eens 29% volgt het met enige interesse. 46% van de Nederlanders volgt het met minder interesse dan eerdere WK’s waar Nederland aan deelnam. Dat heeft in de meeste gevallen te maken met de situatie met betrekking tot mensenrechten in Qatar (64%) en het feit dat er momenteel belangrijkere dingen in de wereld gebeuren.

Maar liefst 65% van de Nederlanders vindt dat er geen leden van de Nederlandse regering naar Qatar moeten afreizen, 24% vindt dat er een afgeslankte regeringsdelegatie naar Qatar moet gaan. 11% vindt dat er net als bij andere WK’s een “normale” delegatie naar Qatar moet afreizen.

Slechts 6% vindt het prima dat het komende WK in Qatar gehouden wordt. 16% staat hier neutraal in, terwijl een 2/3 meerderheid dit zeer slecht vindt. 26% verwacht net zoveel wedstrijden op tv te kijken als bij andere WK’s waar Nederland aan meedeed, 21% verwacht wel wedstrijden te kijken, maar minder dan bij eerdere WK’s. 16% verwacht geen wedstrijden te kijken, terwijl ze dat bij eerdere WK’s nog wel deden.

Wat verwachten we van het Nederlands elftal? Dat kan nog alle kanten op: 17% denkt dat we tot de kwartfinale komen, 15% tot de halve finale, 12% denkt dat we tot de achtste finale komen en nog eens 12% denkt dat we in de poulefase al uitgeschakeld worden. 3% denkt dat we wereldkampioen worden en 2% denkt dat we verliezend finalist worden. 38% durfde geen voorspelling te doen. De favorieten voor de wereldtitel zijn Duitsland (10%), Frankrijk (10%), Brazilië (9%), Argentinië (6%) en Engeland (5%).

Tot slot nog een aantal stellingen: 54% vindt dat naast Rusland ook Iran uitgesloten zou moeten worden van deelname (13% is het daar niet mee eens), 52% vindt dat spelers van het Nederlands elftal zich heel sterk moeten uitspreken over de mensenrechtensituatie in Qatar (17% is het daar niet mee eens), 45% vindt dat het Nederlands elftal helemaal niet aan het WK zou moeten deelnemen (23% is het daar niet mee eens), en 15% verheugt zich op het komende WK (51% doet dat niet).

Uitgelichte afbeelding

Meer resultaten onderzoek

Verwachtingen 2024
Begin 2024 vroegen we onze panelleden wat hun verwachtingen zijn voor het jaar 2024.
Terugblik 2023
Eind 2023 vroegen we onze panelleden hoe zij het jaar 2023 hebben ervaren. Welk gemiddeld cijfer geven zij het jaar voor hen persoonlijk en
Vakantieplannen
Onlangs vroegen we onze panelleden over hun vakantiegedrag en vakantieplannen voor deze zomer. Hoe kijken zij aan tegen vakanties? Gaan ze op vakantie? Zo ja:

Meer over de vormen van onderzoek
waar jij aan mee kan doen

Volg ons op

Via onze social kanalen delen we interessante en leuke resultaten uit onze onderzoeken. Volg ons ook daar om op de hoogte te blijven: